Volwassenenactiviteiten
Najaar 2019

De werkschuit heeft dit seizoen de volgende activiteiten voor volwassenen:

Portretschilderen

Docent:Amanda Poortvliet
Kosten:€ 150 (10 lessen, exclusief materiaalkosten)
Wanneer:
Maandag 09:30 - 12:00, start 30 september 2019 [Aanmelden]
Maandag 19:30 - 22:00, start 30 september 2019 [Aanmelden]

Deze cursus is voor beginners met schilderervaring en gevorderden.

Een portret schilderen en olieverf, dat staat centraal in de lessen Portretschilderen. In een serie van 10 lessen staat telkens een techniek en stijl centraal. De afgelopen periode stond natuurlijk Rembrandt en zijn aanpak centraal. Zo kon er een kopie gemaakt worden of in de stijl van. De opbouw van schets tot schilderij, die een rode draad in elke serie lessen is, zorgt dat beginnende portrettisten en de gevorderden handvaten krijgen, op elk facet van de opbouw: schetsen, kleurenleer, compositie, nat in nat schilderen, glaceren, etc. Of je nu rasechte fijnschilder bent of aanhanger van de grove losse toets, voor iedereen is er genoeg te leren. Er wordt gewerkt met eigen materiaal, eigen foto en met een vast kleurenpallet. De eerste les(sen) starten we met potlood en papier. Daarna gaan we door met olieverf op papier, en vervolgens op paneel of doek. Enige schilder en/of teken ervaring is fijn, de wil om te leren en enthousiasme zijn belangrijker.

Edelsmeden (nu 10 lessen)

Docent:Theo van Dieren
Kosten:€ 157,50 (10 lessen, exclusief materiaalkosten)
Wanneer:
Maandag 19:45 - 22:15, start 30 september 2019 [Aanmelden]

Deze cursus geeft u de mogelijkheid eeuwenoude technieken die nog steeds actueel zijn te leren en toe te passen. Uw eigen ontwerp zal onder professionele begeleiding uitgroeien tot een volwaardig sieraad. Door edelmetaal (zilver) te zagen, te buigen en te smeden, ontstaat een spannend sieraad, naar uw zelf ontworpen idee. Het solderen is daarbij de belangrijkste techniek, welke vakkundig begeleid en uitgelegd wordt. Daarnaast worden ook het zetten van (edel-)stenen en het gebruik van andere materialen zoals hout en perspex behandeld.

Het afwerken van het sieraad, door verschillende texturen (oppervlaktebewerking) toe te passen geeft uw sieraad de gewenste uitstraling. Heeft u nog meer ideeën, het kan allemaal.

Boortjes, zaagjes en (edel-)materialen zijn voor eigen rekening en kunnen ook via de docent worden besteld; bv. zilver is € 1,60 per gram.

De cursus is nu 10 lessen in plaats van 8.

Speksteen objecten

Docent:Ingrid Schoemaker
Kosten:€ 184 (12 lessen, exclusief materiaalkosten)
Wanneer:
Dinsdag 09:30 - 12:00, start 1 oktober 2019 [Aanmelden]

Zelf een beeld maken van steen! Het werken in een steen is een leuke uitdaging. Wanneer je dit wil leren, is het snijden in speksteen een goed begin. De steen is 'zacht' en je kunt er gemakkelijk in werken. Door in deze steen te snijden, te raspen, te vijlen en hem te polijsten kan er een prachtig object ontstaan. Speksteen is te verkrijgen in verschillende kleuren. Het werken vanuit een voorbeeld dat wordt meegenomen, bijvoorbeeld een foto, een beeld, een bloem kan het creëren makkelijk maken.

Bij speksteen kan gebruik gemaakt worden van eenvoudig (aanwezig) gereedschap. De mogelijkheid bestaat om op de Werkschuit eventueel speksteen aan te schaffen.

Art Journaling (nieuw)

Docent:Femke Lania
Kosten:€ 100 (6 lessen, inclusief materiaalkosten)
Wanneer:
Dinsdag 19:30 - 21:30, start 8 oktober 2019 [Aanmelden]

Een art journal is een creatief, visueel dagboek. Waar het bij een "gewoon" dagboek om het schrijven gaat, draait het bij art journaling voornamelijk om afbeeldingen en illustraties. In deze praktische cursus behandelen we verschillende vormen en stijlen van art journaling en daarbij behorende technieken als schetsen, collage, gelliplate, stencillen, stempelen, handletteren en journalen. Daarnaast maken we kennis met producten en materialen die worden gebruikt bij het art journalen. Deze cursus bied een goede start en handvaten om op eigen kracht verder te gaan en zo een eigen stijl te ontwikkelen.

Omdat art journaling ook erg geliefd is bij jongeren is deze cursus vanaf 14 jaar.

Dikke dame boetseren (workshop)

Docent:
Kosten:€ 32 (2 lessen, inclusief materiaalkosten)
Wanneer:
Dinsdag 19:30 - 21:30, start 26 november 2019 [Aanmelden]

Boetseer een gezellige dikke dame van klei en geef haar met acrylverf een kleurrijk badpak of jurk aan! Ter inspiratie zijn er heel veel voorbeelden aanwezig, waar je een keuze uit kunt maken. De workshop bestaat uit 2 avonden van elk 2 uur. De eerste avond ga je de bol van piepschuim bekleden met sneldrogende klei. De tweede avond ga je het beeldje beschilderen met verf en eventueel opleuken met verschillende materialen, zoals kleine kraaltjes, glittersteentjes enz. Na afloop kan je al je dikke dame mee naar huis nemen.

FaZenDoo (workshop)

Docent:Anja van Leeuwen
Kosten:€ 30 (2 lessen, inclusief materiaalkosten)
Wanneer:
Dinsdag 19:30 - 21:30, start 10 december 2019 [Aanmelden]

In de ontspannende tekenworkshop maak je kennis met het tekenen op de FaZenDoo manier, dit is een combinatie van met veel fantasie, en helemaal zen,  bezig zijn met doodles en tangles. FaZenDoo is bijna gedachteloos tekenen zonder doel wat je hoofd leeg maakt en heerlijke rust geeft. Gewoon je fantasie gebruiken en je hand het werk laten doen. In deze korte cursus ga je voelen hoe leuk en ontspannen het tekenen van FaZenDoo is en hoe creatief je eigenlijk onbewust bent. Daarbij gaan we ook inkleuren met ecoline en/of potlood, stift.

Beeldhouwen - een beeld voor binnen of buiten?

Docent:
Kosten:€ 184 (12 lessen, exclusief materiaalkosten)
Wanneer:
Dinsdag 19:30 - 22:00, start 1 oktober 2019 [Aanmelden]

De magie van het hakken van een beeld uit steen komt in deze cursus aan bod. Afhankelijk van de soort steen en de bewerking, kunt u een beeld voor binnen- of buitenshuis maken. Het vormgeven, waarbij u in plaats van opbouwen steeds iets weghaalt, is een uitdaging. Het werken vanuit een duidelijk uitgangspunt helpt daarbij. U maakt uw eigen ontwerp, of maakt gebruik van een duidelijk voorbeeld. Bijvoorbeeld een bestaand beeld naar eigen fantasie uitwerken is al heel spannend. Een voorstudie in klei kan ook een goed begin zijn. U wordt individueel begeleid. Er wordt uitleg gegeven over steensoorten, gereedschappen en hoe de juiste sokkel uw beeld presenteert. In de cursus wordt voornamelijk handmatig gewerkt.

Wilt u gereedschap aanschaffen, dan is het advies te wachten tot na de eerste les.

Leer de Werkschuit kennen (nu 8 lessen)

Docent:Meerdere docenten
Kosten:€ 110 (8 lessen, inclusief materiaalkosten)
Wanneer:
Woensdag 19:30 - 21:30, start 2 oktober 2019 [Aanmelden]

Wil je je eigen artistieke mogelijkheden ontdekken? In deze gevarieerde cursus nemen verschillende docenten je in de vorm van workshops mee en maak je kennis met de cursussen die bij de Werkschuit worden aangeboden. We gaan boetseren, mozaïeken, voegen, glazuren, handletteren, schilderen, artjournalen, gelliplaten en met FaZenDoo aan de slag.

De cursus is nu 8 lessen in plaats van 6.

Tekenen en schilderen

Docent:Lia Oudshoorn
Kosten:€ 154 (10 lessen, exclusief materiaalkosten)
Wanneer:
Woensdag 19:30 - 22:00, start 4 september 2019 [Aanmelden]

Lia Oudshoorn neemt u mee op ontdekkingsreis tijdens het schilderen. Tijdens deze reis zult u verrast worden door vorm, kleur en verhoudingen. Het bekrachtigen en/of ontwikkelen van uw eigen handschrift en eigenheid vormen in deze cursus het uitgangspunt. Plezier in het schilderen staat voorop. U wordt tijdens de les op individuele manier begeleid. Zowel voor beginners als gevorderden is er ruimte om een eigen ontwikkeling door te maken. Ook komen er tijdens de lessen aspecten aan de orde, zoals compositie, perspectief, kleurenleer, mengen, schetsen, verhoudingen en het goed leren kijken.

Een stilleven, zelfportret of landschap kunnen uitgangspunten voor uw schilderij zijn. Maar u heeft ook de vrijheid om vanuit uw eigen interesse/beleving uw onderwerp te bepalen. Het is mogelijk om zowel realistisch als abstract te schilderen. Er is gelegenheid om langer dan één les aan een schilderij te werken.

(Verf, houtskool, crêpe tape zijn niet aanwezig ,daar dient uw zelf voor te zorgen).

Creatief naaien met de machine (nu 10 lessen)

Docent:Anja van Leeuwen
Kosten:€ 150 (10 lessen)
Wanneer:
Donderdag 19:30 - 22:00, start 3 oktober 2019 [Aanmelden]

Voor iedereen die graag kleding wil leren maken of vermaken. Iedereen maakt zijn eigen project in zijn eigen tempo bijvoorbeeld: kleding, tassen of interieur accessoires. Van simpele broekjes tot ingewikkelde jurken, alles wordt hier gemaakt. Evenals het vermaken en namaken van bestaande kleding. Je verzorgt zelf een patroon. Je gekozen project ga je maken tijdens de lessen. Tijdens de lessen leer je sowieso de volgende technieken: patroon tekenen,0p stof leggen en knippen, patronen aanpassen, naaitechnieken omtrent het gekozen project, tips en trucs hoe om te gaan met een naaimachine. Onder leiding aan de slag met je eigen project, zowel voor de ervaren naaister als voor beginners. Je werkt op je eigen tempo, met je eigen machine en naaispullen.

De cursus is nu 10 lessen i.p.v. 8.

Boetseren met klei

Docent:Margot Tepas
Kosten:€ 110 (8 lessen, exclusief materiaalkosten)
Wanneer:
Donderdag 20:00 - 22:00, start 3 oktober 2019 [Aanmelden]
Vrijdag 10:00 - 12:00, start 4 oktober 2019 [Aanmelden]

In een gezellige ontspannen sfeer wordt op alle mogelijke manieren met klei gewerkt. In deze cursus werkt u met fijne chamotte klei of raku klei. Daarmee kunt u aan de slag om uw eigen object of beeld te maken. U heeft alle vrijheid om zelf te kiezen wat u wilt maken en hoe u, in onderling overleg, wilt werken. U werkt naar eigen ontwerp of aan de hand van een voorbeeld. Er worden geen opdrachten gegeven. Het werk kan op diverse manieren geglazuurd en gedecoreerd worden. Belangrijk is dat u met plezier werkt.

De cursus is voor beginners en gevorderden.

Fotocursus met praktijk

Docent:
Kosten:€ 76 (6 lessen, exclusief € 15 documentatie)
Wanneer:
Zaterdag 09:30 - 11:30, start 5 oktober 2019 [Aanmelden]

Basis fotografiecursus - leer je camera kennen.

Heb je er ook genoeg van dat de leuke foto die je in je hoofd hebt er compleet anders uitziet op je prachtige dure camera? Zet jij de instellingen ook maar op automatisch omdat je verder eigenlijk niet zo goed weet hoe ’t werkt? Dan is deze cursus wellicht iets voor jou! In een gezellige en ontspannen setting zul je in 6 lessen ontdekken waar je camera allemaal toe in staat is. (en jij dus ook!)

Het doel van deze praktijkgerichte cursus: Het beter leren kennen van jouw camera zodat je deze manueel (handmatig) kunt gaan bedienen. Je maakt kennis met de verschillende functies van de camera zoals diafragma, sluitertijd en isowaarden. De docent zal uitleg geven over de theorie, waarna geleerde kennis meteen toegepast kan worden in de praktijk. We doen verschillende opdrachten binnen en buiten en bespreken de foto’s na. In de nabespreking van jouw foto's komen onder andere verschillende vormen van belichten en compositie aan bod. Ook wordt er kort aandacht gegeven aan diverse manieren van nabewerken. Benodigdheden voor deze cursus: Camera waarbij de instellingen diafragma, sluitertijd, iso) handmatig bediend kunnen worden. Deze cursus is voor de beginnende fotograaf maar is zeker ook interessant voor de wat meer gevorderden.

Vervolgcursus fotografie (nieuw)

Docent:
Kosten:€ 76 (6 lessen, exclusief € 15 documentatie)
Wanneer:
Zaterdag 09:30 - 11:30, start 23 november 2019 [Aanmelden]

Leer de mogelijkheden van je camera nog beter kennen en ontwikkel jezelf op fotografiegebied! In deze vervolg cursus fotografie gaan we dieper in op compositie, macrofotografie en het gebruik van de flitser. Ook zal er aandacht besteed worden aan straatfotografie. Theorie en praktijk wisselen elkaar af en er is ruimte voor het stellen van vragen en het geven van persoonlijk advies. Daarnaast maakt iedere deelnemer thuis een fotoserie over een onderwerp naar eigen keuze en kan deze serie besproken worden tijdens de laatste les. Dit alles zal plaatsvinden in een ontspannen setting waarbij aangesloten wordt bij de verschillende niveaus van de cursisten. De cursus is geschikt voor iedere fotograaf die zijn camera handmatig kan bedienen of de Basiscursus Fotografie heeft gevolgd. Benodigdheden voor deze cursus: Camera waarbij de instellingen (diafragma, sluitertijd, iso) handmatig bediend kunnen worden. Tijdens de macroles kunnen hulpstukken zoals tussenringen of voorzetlenzen gebruikt worden. Deze kunnen eventueel besteld worden bij de docent tijdens de 1e les.