Volwassenenactiviteiten
Voorjaar 2024

De werkschuit heeft dit seizoen de volgende activiteiten voor volwassenen:

Vrij tekenen en schilderen

Docent:Miranda Draijer
Kosten:€ 171,50 (10 lessen, exclusief materiaalkosten)
Wanneer:
Maandag 19:30 - 22:00, start 29 januari 2024 [Aanmelden]
Dinsdag 19:30 - 22:00, start 30 januari 2024 [Aanmelden]

Vind je leuk om te schilderen of te tekenen? Dan zijn onze lessen een goede keuze! Bij Miranda leer je je eigen meesterwerk maken. Wil je inspiratie op doen of het gewoon proberen dan is dit iets voor jou! Plezier in het schilderen/tekenen staat voorop. Tijdens de les is er individuele begeleiding. De cursus is voor beginners en gevorderden. Een stilleven, zelfportret of landschap kunnen uitgangspunten voor uw schilderij/tekening zijn ook is er de mogelijkheid om vanuit uw eigen interesse een onderwerp te bepalen.

Edelsmeden

Docent:Theo van Dieren
Kosten:€ 205 (12 lessen, exclusief materiaalkosten)
Wanneer:
Maandag 19:30 - 22:00, start 29 januari 2024 [Aanmelden]
Donderdag 19:30 - 22:00, start 1 februari 2024 [Aanmelden]

Deze cursus geeft u de mogelijkheid eeuwenoude technieken die nog steeds actueel zijn te leren en toe te passen. Uw eigen ontwerp zal onder professionele begeleiding uitgroeien tot een volwaardig sieraad. Door edelmetaal (zilver) te zagen, te buigen en te smeden, ontstaat een spannend sieraad, naar uw zelf ontworpen idee. Het solderen is daarbij de belangrijkste techniek, welke vakkundig begeleid en uitgelegd wordt. Daarnaast worden ook het zetten van (edel-)stenen en het gebruik van andere materialen zoals hout en perspex behandeld.

Boortjes, zaagjes en (edel-)materialen zijn voor eigen rekening en kunnen ook via de docent worden besteld; bv. zilver is € 2,00 per gram.

Boetseren met klei

Docent:Margot Tepas
Kosten:€ 121,50 (8 lessen, exclusief materiaalkosten)
Wanneer:
Dinsdag 20:00 - 22:00, start 30 januari 2024 [Aanmelden]
Woensdag 10:00 - 12:00, start 31 januari 2024 [Aanmelden]
Vrijdag 10:00 - 12:00, start 2 februari 2024 [Aanmelden]

In een gezellige ontspannen sfeer wordt op alle mogelijke manieren met klei gewerkt. In deze cursus werkt u met fijne chamotte klei of raku klei. Daarmee kunt u aan de slag om uw eigen object of beeld te maken. U heeft alle vrijheid om zelf te kiezen wat u wilt maken en hoe u, in onderling overleg, wilt werken. U werkt naar eigen ontwerp of aan de hand van een voorbeeld. Er worden geen opdrachten gegeven. Het werk kan op diverse manieren geglazuurd en gedecoreerd worden. Belangrijk is dat u met plezier werkt.

De cursus is voor beginners en gevorderden.

Werken met gemengde technieken (nieuw)

Docent:Marnell van Zoelen en Femke Lania
Kosten:€ 85,50 (5 lessen, inclusief materiaalkosten)
Wanneer:
Woensdag 19:30 - 21:30, start 20 maart 2024 [Aanmelden]

Werken met gemengde technieken is verrassend, leerzaam en leuk! Het draait bij deze cursus niet om het “perfecte plaatje” maar juist om het durven loslaten van voorafgestelde verwachtingen. Door te experimenteren met verschillende materialen en technieken ga je ware kunstwerkjes maken. Onderleiding van de docenten ga je vilten, schilderen en tekenen met materialen als wol, inkt, koffie, verf en krijt. Je gaat hierdoor spelenderwijs je eigen manier van vormgeven ontdekken. Aan het einde van deze creatief-intuïtieve cursus ga naar huis met een prachtig zelfgemaakt en vormgegeven boekwerk!

Tekenen en schilderen

Docent:Lia Oudshoorn
Kosten:€ 171,50 (10 lessen, exclusief materiaalkosten)
Wanneer:
Woensdag 19:30 - 22:00, start 31 januari 2024 [Aanmelden]

Lia Oudshoorn neemt u mee op ontdekkingsreis tijdens het schilderen. Tijdens deze reis zult u verrast worden door vorm, kleur en verhoudingen. Het bekrachtigen en/of ontwikkelen van uw eigen handschrift en eigenheid vormen in deze cursus het uitgangspunt. Plezier in het schilderen staat voorop. U wordt tijdens de les op individuele manier begeleid. Zowel voor beginners als gevorderden is er ruimte om een eigen ontwikkeling door te maken. Ook komen er tijdens de lessen aspecten aan de orde, zoals compositie, perspectief, kleurenleer, mengen, schetsen, verhoudingen en het goed leren kijken.

Een stilleven, zelfportret of landschap kunnen uitgangspunten voor uw schilderij zijn. Maar u heeft ook de vrijheid om vanuit uw eigen interesse/beleving uw onderwerp te bepalen. Het is mogelijk om zowel realistisch als abstract te schilderen. Er is gelegenheid om langer dan één les aan een schilderij te werken.

(Verf, houtskool, crêpe tape zijn niet aanwezig, daar dient u zelf voor te zorgen).

Linoleum snede

Docent:Brigitta Sueters
Kosten:€ 103 (6 lessen, exclusief materiaalkosten)
Wanneer:
Woensdag 19:30 - 22:00, start 31 januari 2024 [Aanmelden]

Linoleum snijden en afdrukken maken.

In deze cursus leer je om afdrukken te maken van een plaatje linoleum welke je met gutsen hebt bewerkt. Je begint met een proefplaatje waar je van allerlei lijnen en vlakken uit gaat snijden om een gevoel te krijgen hoe gutsen werkt. Dit plaatje druk je af dan zie je wat het resultaat is van de verschillende snedes. Hierna ontwerpt je een afbeelding of kopieert je een afbeelding. Deze afbeelding zetten we over op je linoleum-plaat. Met behulp van gutsen ga je delen wegsnijden. Alles wat je wegsnijdt (dikke en dunne lijnen en vlakken) blijft in de afdruk wit. Het is dus een spel tussen licht en donker.

Dan gaan we met een roller verf aanbrengen op het linoleum-plaatje. Hierna leggen we een stuk papier op het plaatje en maken een eerste proef-afdruk. Ben je tevreden dan gaan we verder afdrukken, ben je niet helemaal tevreden dan kun je het plaatje nog bijsnijden. We gebruiken bij het afdrukken een lino-pers, maar ik leer je ook hoe je een afbeelding kunt maken zonder pers, zodat je ook thuis aan de slag kunt.

Deze cursus is geschikt voor mensen vanaf 14 jaar.

Vilten voor beginners (nieuw)

Docent:Marnell van Zoelen
Kosten:€ 103 (6 lessen, exclusief ca. € 15 materiaalkosten)
Wanneer:
Donderdag 19:30 - 22:00, start 8 februari 2024 [Aanmelden]

Vilten is een oeroude techniek om van ongesponnen wol weefsel (vilt) te maken. Om vilt te maken heb je drie dingen nodig: wol, water en zeep. Bij het viltmaken leg je plukjes wol op een speciale manier in verschillende lagen neer. Daarna wrijf je de wol in met zeepwater. Hierdoor grijpen de vezels in elkaar en ontstaat er vilt. Vilt kent vele toepassingen, van hoeden en kleding tot sieraden en sculpturen. In 6 lesavonden laat de docente u kennismaken met deze fascinerende techniek. Eerst worden er proeflappen gemaakt, al dan niet met toevoeging van andere materialen, zoals zijde, katoen of organza. Daarna maken we kennis met andere mogelijkheden die creeren met vilt ons biedt. Het belooft een ware ontdekkingstocht met vilt te worden. De docente, zelf een fervent viltster, gebruikt vilt o.a. om sieraden te maken en beelden mee af te werken.

Vilt de mooiste bloemen (workshop) voor beginners

Docent:Marnell van Zoelen
Kosten:€ 37 (1 les, inclusief materiaalkosten)
Wanneer:
Donderdag 19:30 - 22:00, start 1 februari 2024 [Aanmelden]

Kom een workshop Bloemenvilten volgen op de Werkschuit. Vrolijk je huis op met een boeket zelf gevilte bloemen, vilt leuke bloemen als kerst(boom)versiering, vrolijk een cadeautje, of cadeaubon op met een leuke gevilte bloem, of maak een bloemrijke corsage. Alles is mogelijk in deze relaxte workshop!

Vaasjes vouwen (workshop)

Docent:Diana Gorter
Kosten:€ 31,50 (1 les, inclusief materiaalkosten)
Wanneer:
Donderdag 19:30 - 22:00, start 28 maart 2024 [Aanmelden]

Tijdens deze workshop leer je hoe je van (oude) boeken bloemenvaasjes kan vouwen. Leuk om in huis neer te zetten of om cadeau te geven. Je maakt 2 verschillende modellen en ook in de hoogte van de vaas kan je variëren. Als de 2 vaasjes klaar zijn mag je deze zelf vullen met wat droogbloemen. Aan het eind van de avond ga je naar huis met 2 verschillende vaasjes met droogbloemen en kan je thuis ook zelf een vaas maken van een (oud) boek. Het is erg leuk en ontspannend om te doen en niet moeilijk.

Smartphone fotografie (workshop)

Docent:Jasmijn Fotografeert
Kosten:€ 26 (1 les)
Wanneer:
Zaterdag 10:00 - 13:00, start 27 januari 2024 [Aanmelden]
Zaterdag 10:00 - 13:00, start 3 februari 2024 [Aanmelden]
Zaterdag 10:00 - 13:00, start 10 februari 2024 [Aanmelden]
Zaterdag 10:00 - 13:00, start 6 april 2024 [Aanmelden]

Leer beter fotograferen met je mobiele telefoon. In een workshop van 2,5 à 3 uur leer ik je trucjes die je kunt gebruiken tijdens het fotograferen met je telefoon.

We gaan dieper in op thema's als compositie (geef je onderwerp aandacht), licht (bewolkte vs. zonnige dag), achtergrond en diepte creëren (hoe maak je van een platte foto een 3D plaatje?).

Het laatste stuk van de workshop gaat over nabewerking. Dit doen we met een gratis app op je telefoon.

Deze workshop is voornamelijk theorie. Ik organiseer erna nog een optionele praktijkmiddag.

Vilt de mooiste bloemen (workshop) voor gevorderden

Docent:Marnell van Zoelen
Kosten:€ 37 (1 les, inclusief materiaalkosten)
Wanneer:
Zaterdag 14:00 - 16:30, start 17 februari 2024 [Aanmelden]

De workshop Bloemetjesvilten 2.0 is een vervolg op de workshops Bloemetjes vilten die eerder zijn gegeven en is ALLEEN voor cursisten de al een workshop hebben gevolgd. We gaan dieper in op het maken verschillende bloemetjes en bieden je de mogelijkheid om andere, meer ingewikkelde, of meer arbeidsintensieve bloemetjes te leren maken. Echt een workshop om je bloemetjesviltkennis uit te breiden en te verdiepen!

Porselein stippen Pasen (workshop)

Docent:Judith
Kosten:€ 30 (1 les, inclusief materiaalkosten)
Wanneer:
Zaterdag 14:00 - 16:30, start 23 maart 2024 [Aanmelden]

Tijdens deze workshop porselein stippen, leer je de stiptechniek toepassen en maak een of twee kunstwerkjes op porselein met behulp van leuke sjablonen en patronen. Heb je nog nooit gestipt? Geen probleem: het motto is “het komt goed”. Je kunstwerkje kan na de workshop direct mee naar huis, waar je het na het drogen, zelf kunt afbakken in een keukenoven (je krijgt uiteraard afbakinstructies mee).

Deelname aan de workshop is mogelijk vanaf 14 jaar.

FaZenDoo (workshop)

Docent:Anja van Leeuwen
Kosten:€ 30 (1 les, inclusief materiaalkosten)
Wanneer:
Zondag 13:00 - 16:00, start 10 maart 2024 [Aanmelden]

In deze ontspannende tekenworkshop maak je kennis met het tekenen op de FaZenDoo manier, dit is een combinatie van veel fantasie en lekker zen bezig zijn met doodles en tangles. FaZenDoo is bijna gedachteloos tekenen zonder doel wat je hoofd leeg maakt en heerlijke rust geeft. Gewoon je fantasie gebruiken en je hand het werk laten doen. In deze workshop ga je bezig met verschillende kleine tekeningen maken en verschillende tekenmaterialen. Dingen uit te proberen, te experimenteren en zien dat er geen goed of fout bestaat. We gaan werken met ecoline, potlood, alcoholstift enz. Je hoeft niet te kunnen tekenen daar zijn tips en tools voor.