Volwassenenactiviteiten
Najaar 2022

De werkschuit heeft dit seizoen de volgende activiteiten voor volwassenen:

Vrij tekenen en schilderen

Docent:Miranda Draijer
Kosten:€ 162 (10 lessen, exclusief materiaalkosten)
Wanneer:
Maandag 19:30 - 22:00, start 26 september 2022 [Aanmelden]

Vind je leuk om te schilderen of te tekenen? Dan zijn onze lessen een goede keuze! Bij Miranda leer je je eigen meesterwerk maken. Wil je inspiratie op doen of het gewoon proberen dan is dit iets voor jou! Plezier in het schilderen/tekenen staat voorop. Tijdens de les is er individuele begeleiding. De cursus is voor beginners en gevorderden. Een stilleven, zelfportret of landschap kunnen uitgangspunten voor uw schilderij/tekening zijn ook is er de mogelijkheid om vanuit uw eigen interesse een onderwerp te bepalen.

Edelsmeden

Docent:Theo van Dieren
Kosten:€ 195 (12 lessen, exclusief materiaalkosten)
Wanneer:
Maandag 19:45 - 22:15, start 26 september 2022 [Aanmelden]
Donderdag 19:45 - 22:15, start 29 september 2022 [Aanmelden]

Deze cursus geeft u de mogelijkheid eeuwenoude technieken die nog steeds actueel zijn te leren en toe te passen. Uw eigen ontwerp zal onder professionele begeleiding uitgroeien tot een volwaardig sieraad. Door edelmetaal (zilver) te zagen, te buigen en te smeden, ontstaat een spannend sieraad, naar uw zelf ontworpen idee. Het solderen is daarbij de belangrijkste techniek, welke vakkundig begeleid en uitgelegd wordt. Daarnaast worden ook het zetten van (edel-)stenen en het gebruik van andere materialen zoals hout en perspex behandeld.

Het afwerken van het sieraad, door verschillende texturen (oppervlaktebewerking) toe te passen geeft uw sieraad de gewenste uitstraling. Heeft u nog meer ideeën, het kan allemaal.

Boortjes, zaagjes en (edel-)materialen zijn voor eigen rekening en kunnen ook via de docent worden besteld; bv. zilver is € 2,00 per gram.

Schilderen - oude schildertechnieken (nieuw)

Docent:Ella de Nijs
Kosten:€ 162 (10 lessen, exclusief materiaalkosten)
Wanneer:
Dinsdag 09:30 - 12:00, start 27 september 2022 [Aanmelden]

In het teken van het jaar van Rembrandt; Schilderen; de oude technieken: Olieverf, pigmenten, tempera, caseïne, acrylaten en mediums. In deze cursus wordt de nadruk gelegd op het doorgronden en eigen maken van de oude schildertechnieken. U kunt werken vanuit een opdracht, maar ook het vrije werken wordt zeker gestimuleerd. Het uitgangspunt is om kennis te maken en te experimenteren met verschillende schildertechnieken, en U hierin te bekwamen. Door middel van uitleg, demonstratie en persoonlijke begeleiding. Dit kan U uiteindelijk een breder palet aan mogelijkheden bieden om zo verder te groeien naar een persoonlijke werkwijze.

Tijdens de cursus zal er ook uitvoerig op Rembrandt en het licht worden ingegaan. Vaardigheden die aan bod komen: * het voorbereiden van panelen en doeken tekenen zelf verf maken * kleurstellingen en stofuitdrukkingen * gebruik van gereedschap. Er is geen vooropleiding vereist. Aan te schaffen materialen worden tijdens de les besproken. In verband met aanschaf van pigmenten naar eigen voorkeur kan dit bedrag sterk variëren per persoon.

Borduren op canvas (nieuw)

Docent:Brigitta Sueters
Kosten:€ 48,60 (3 lessen, exclusief materiaalkosten)
Wanneer:
Dinsdag 19:00 - 21:30, start 15 november 2022 [Aanmelden]

Hou jij ook van Delfts-blauwe tegeltjes… dan is deze korte cursus misschien iets voor jou. We gaan tegeltjes borduren op een canvas van 20x20cm aan de hand van voorbeelden van tegeltjes (of elementen uit merklappen) die we online vinden. Ik leer jou hoe je zoiets vertaalt naar een kruissteek patroon. Vervolgens nemen we het patroon over op het canvas en dan gaan we het borduren. Als het af is, dan hoeft het niet ingelijst te worden, maar het kan zo aan de muur. Mocht je geen idee hebben over een patroon, dan is dat ook niet erg want ik neem al een aantal patronen mee die je zo op Uw canvas over kunt nemen.

Linoleum snijden

Docent:Brigitta Sueters
Kosten:€ 100 (6 lessen, inclusief materiaalkosten)
Wanneer:
Dinsdag 19:00 - 21:30, start 27 september 2022 [Aanmelden]

Linoleum snijden en afdrukken maken.

In deze cursus leer je om afdrukken te maken van een plaatje linoleum wat je met gutsen hebt bewerkt. Hoe gaat het in zijn werk; Je begint met een proefplaatje waar je van allerlei lijnen en vlakken uit gaat snijden om een gevoel te krijgen hoe je met gutsen werkt. Je drukt dit plaatje af zodat je ziet wat het resultaat is van je verschillende snedes. Hierna ontwerpt je een afbeelding of kopieert je een afbeelding uit een boek. Deze afbeelding zetten we over op je linoleum-plaat. Dan ga je met behulp van gutsen delen wegsnijden. Alles wat je wegsnijdt (dikke en dunne lijnen en vlakken) blijft in de afdruk wit. Het is dus een spel tussen licht en donker.

Als je hiermee klaar bent gaan we met een roller verf aanbrengen op het linoleum-plaatje. De kleur van de verf bepaal je zelf. Hierna leggen we een stuk papier op het plaatje en maken een eerste proef-afdruk. Ben je tevreden dan gaan we verder afdrukken, ben je niet helemaal tevreden dan kun je hat plaatje waar nodig nog bijsnijden. We gebruiken bij het afdrukken een lino-pers, maar ik leer je ook hoe je een afbeelding kunt maken zonder pers, zodat je ook thuis aan de slag kunt.

Deze cursus is geschikt voor mensen vanaf 14 jaar.

Boetseren met klei

Docent:Margot Tepas
Kosten:€ 115,50 (8 lessen, exclusief materiaalkosten)
Wanneer:
Dinsdag 20:00 - 22:00, start 27 september 2022 [Aanmelden]
Woensdag 10:00 - 12:00, start 28 september 2022 [Aanmelden]
Vrijdag 10:00 - 12:00, start 30 september 2022 [Aanmelden]

In een gezellige ontspannen sfeer wordt op alle mogelijke manieren met klei gewerkt. In deze cursus werkt u met fijne chamotte klei of raku klei. Daarmee kunt u aan de slag om uw eigen object of beeld te maken. U heeft alle vrijheid om zelf te kiezen wat u wilt maken en hoe u, in onderling overleg, wilt werken. U werkt naar eigen ontwerp of aan de hand van een voorbeeld. Er worden geen opdrachten gegeven. Het werk kan op diverse manieren geglazuurd en gedecoreerd worden. Belangrijk is dat u met plezier werkt.

De cursus is voor beginners en gevorderden.

Leer de Werkschuit kennen

Docent:Meerdere docenten
Kosten:€ 125 (8 lessen, inclusief materiaalkosten)
Wanneer:
Woensdag 19:30 - 21:30, start 28 september 2022 [Aanmelden]

Wil je je eigen artistieke mogelijkheden ontdekken? In deze gevarieerde cursus nemen verschillende docenten je in de vorm van workshops mee en maak je kennis met de cursussen die bij de Werkschuit worden aangeboden. We gaan boetseren, mozaïeken, stippen, voegen, schilderen, glazuren, imperfect tekenen, FaZenDoo en met mixed media aan de slag.

Tekenen en schilderen

Docent:Lia Oudshoorn
Kosten:€ 162 (10 lessen, exclusief materiaalkosten)
Wanneer:
Woensdag 19:30 - 22:00, start 28 september 2022 [Aanmelden]

Lia Oudshoorn neemt u mee op ontdekkingsreis tijdens het schilderen. Tijdens deze reis zult u verrast worden door vorm, kleur en verhoudingen. Het bekrachtigen en/of ontwikkelen van uw eigen handschrift en eigenheid vormen in deze cursus het uitgangspunt. Plezier in het schilderen staat voorop. U wordt tijdens de les op individuele manier begeleid. Zowel voor beginners als gevorderden is er ruimte om een eigen ontwikkeling door te maken. Ook komen er tijdens de lessen aspecten aan de orde, zoals compositie, perspectief, kleurenleer, mengen, schetsen, verhoudingen en het goed leren kijken.

Een stilleven, zelfportret of landschap kunnen uitgangspunten voor uw schilderij zijn. Maar u heeft ook de vrijheid om vanuit uw eigen interesse/beleving uw onderwerp te bepalen. Het is mogelijk om zowel realistisch als abstract te schilderen. Er is gelegenheid om langer dan één les aan een schilderij te werken.

(Verf, houtskool, crêpe tape zijn niet aanwezig, daar dient u zelf voor te zorgen).

Blad borduren (nieuw)

Docent:Brigitta Sueters
Kosten:€ 19,40 (1 les, exclusief materiaalkosten)
Wanneer:
Donderdag 19:00 - 22:00, start 3 november 2022 [Aanmelden]

Je neemt wat blaadjes uit de natuur mee, of zoekt een blaadje uit mijn voorraad. Het blaadje moet nog vers zijn, dus niet gedroogd. Ik leer je hoe je met een fijne naald en zijde hierop kunt borduren en hoe je een patroon op het blad over kunt nemen. Als het blad geborduurd is leg je hem tussen een boek om te drogen. Later kun je hem eventueel inlijsten.

FaZenDoo (workshop)

Docent:Anja van Leeuwen
Kosten:€ 34 (2 lessen, inclusief materiaalkosten)
Wanneer:
Donderdag 19:30 - 21:30, start 29 september 2022 [Aanmelden]

In de ontspannende tekenworkshop maak je kennis met het tekenen op de FaZenDoo manier, dit is een combinatie van veel fantasie en helemaal zen bezig zijn met doodles en tangles. FaZenDoo is bijna gedachteloos tekenen zonder doel wat je hoofd leeg maakt en heerlijke rust geeft. Gewoon je fantasie gebruiken en je hand het werk laten doen. In deze korte cursus ga je voelen hoe leuk en ontspannen het tekenen van FaZenDoo is en hoe creatief je eigenlijk onbewust bent. Dingen uit te proberen, te experimenteren en zien dat er geen goed of fout bestaat. We gaan ook inkleuren met ecoline, potlood, stift enz. Je hoeft niet te kunnen tekenen daar zijn tips en tools voor.

Dikke dame boetseren (workshop)

Docent:Anja van Leeuwen
Kosten:€ 35 (2 lessen, inclusief materiaalkosten)
Wanneer:
Donderdag 19:30 - 21:30, start 13 oktober 2022 [Aanmelden]
Tweede les:27 oktober 2022

Boetseer een gezellige dikke dame van klei en geef haar met acrylverf een kleurrijk badpak of jurk aan! Ter inspiratie zijn er veel voorbeelden aanwezig, waar je een keuze uit kunt maken. De workshop bestaat uit 2 avonden van elk 2 uur. De eerste avond ga je de bol van piepschuim bekleden met sneldrogende klei. De tweede avond ga je het beeldje beschilderen met verf en eventueel opleuken met verschillende materialen, zoals kleine kraaltjes, glittersteentjes enz. Na afloop kun je je dikke dame gelijk mee naar huis nemen. En niet alleen dikke dames boetseren maar bijv. dikke kip of een kikker is ook mogelijk.

Cursus porselein stippen (nieuw)

Docent:Judith
Kosten:€ 96 (5 lessen, inclusief materiaalkosten)
Wanneer:
Donderdag 19:15 - 21:15, start 10 november 2022 [Aanmelden]

Heb jij het stipvirus al te pakken? Nog niet veel ervaring of toe ben je toe aan meer verdieping? Tijdens deze cursus gebruiken we patronen met verschillende moeilijkheidsgraden. Samen maken we in ieder geval 3 kleurrijke creaties op een gebaksbord, een mok en een onderzetter. De uitdaging zit, naast het stippen volgens een patroon, uiteraard ook in het kiezen van de kleurencombinaties. We besteden aandacht aan het mooi krijgen van grotere stippen, stippen op bolle voorwerpen en je gaat zien hoe je meer diepte in je werk krijgt door meerdere lagen te stippen. Afhankelijk van hoe snel je werkt, kun je nog extra creaties maken, volgens een patroon of eigen inspiratie.

Na afronding van deze cursus, volg je makkelijk patronen, heb je meer inspiratie om eigen patronen te maken en ben je misschien wel toe aan het stippen van een mooie vaas of theepot. Je kunstwerken kunnen na afloop mee naar huis, waar je het na het drogen, zelf kunt afbakken in een keukenoven (je krijgt uiteraard afbakinstructies mee). Je krijg je eigen set materialen en patronen, die je na afloop van de cursus mee naar huis mag nemen. Onder andere je stipstokjes in 10 maten, de gebruikte sjablonen en een meetlint (die je tijdens de cursus kunt bestippen). Een kleine hoeveelheid verf om je werk thuis eventueel verder af te maken of te verfraaien kun je apart aanschaffen tegen een kleine vergoeding. Mocht je de smaak te pakken hebben, zijn er uiteraard ook grotere verfsets beschikbaar.

Deelname aan de workshop is mogelijk vanaf 14 jaar.

Vilt de mooiste bloemen (nieuw)

Docent:Marnell van Zoelen
Kosten:€ 35 (1 les, inclusief materiaalkosten)
Wanneer:
Zaterdag 14:00 - 16:30, start 22 oktober 2022 [Aanmelden]
Donderdag 19:30 - 22:00, start 15 december 2022 [Aanmelden]

Mocht je het leuke onderdeel: "Bloemenvilten" tijdens de Geluksroute eind mei hebben gemist, nu kun je gezellig alleen, of met vriendinnen, een workshop Bloemenvilten komen volgen op de Werkschuit. Vrolijk je huis op met een boeket zelf gevilte bloemen, vilt leuke bloemen als kerst(boom)versiering, vrolijk een cadeautje, of cadeaubon op met een leuke gevilte bloem, of maak een bloemrijke corsage. Alles is mogelijk in deze relaxte workshop!

Mozaïek schaal

Docent:Judith
Kosten:€ 40 (1 les, inclusief materiaalkosten)
Wanneer:
Zaterdag 14:00 - 16:30, start 1 oktober 2022 [Aanmelden]

Maak een originele mozaïek schaal.

Tijdens deze workshop maak je een originele mooie schaal. Iedereen kan deze schaal maken; zeker weten dat jij met een mooie blikvanger naar huis gaat. Een leuke, gezellige maar vooral ontspannen creatieve bezigheid. De stenen worden op de schaal gelijmd, je hoeft niet te knippen. De lijm moet 24 uur drogen. Daarna word de schaal door mij gevoegd met donker of licht voegsel naar keuze. Je kunt de schaal dan later ophalen. Tenzij je liever zelf voegt, dan krijg je voegsel mee naar huis.

Mozaïeken

Docent:Judith
Kosten:€ 65 (4 lessen, exclusief materiaalkosten)
Wanneer:
Zaterdag 14:00 - 16:30, start 29 oktober 2022 [Aanmelden]

In een gezellige ontspannen sfeer leer je de eeuwenoude techniek van het mozaïeken. Tijdens de cursus kun je met verschillende materialen werken, bijvoorbeeld met keramische tegels, (vintage) serviesgoed en glasmozaïek. Tijdens de workshop blikken we af en toe terug in de historie van het mozaïeken en staan we stil bij verschillende legvormen. We gaan de slag met de verschillende technieken, het gebruik van verschillende lijmsoorten en uiteindelijk het voegen van je werkstuk. Een mooi mozaïek maken kost tijd. Afhankelijk van je gekozen ondergrond, detailniveau en vaardigheid, maak je een of meerdere werkstukken tijdens de cursus.

Deze cursus biedt je een goede start en voldoende kennis om zelf thuis aan de slag te gaan. Mozaïek materialen en ondergronden kunnen tijdens de cursus aangeschaft worden bij de docent. Meenemen van eigen materiaal graag alleen na overleg met de docent.

Porselein stippen kerst thema (workshop)

Docent:Judith
Kosten:€ 25 (1 les, inclusief materiaalkosten)
Wanneer:
Zaterdag 14:00 - 16:30, start 10 december 2022 [Aanmelden]

Tijdens deze (vervolg) workshop porselein stippen, leer je de stiptechniek breder toepassen en maak een of twee kunstwerkjes op porselein met behulp van leuke sjablonen. Heb je nog nooit gestipt, geen probleem, dan stip je bijvoorbeeld eerst een schoteltje zonder gebruik te maken van sjablonen om een beetje in te komen. Na het volgen van deze workshop tover je ieder schaaltje, bordje of ander serviesgoed om tot een kleurrijke creatie, voor jezelf of als cadeau voor je dierbaren. Je kunstwerkje kan na de workshop direct mee naar huis, waar je het na het drogen, zelf kunt afbakken in een keukenoven (je krijgt uiteraard afbakinstructies mee). Eventueel extra porselein en gereedschap voor eigen gebruik is verkrijgbaar bij de docent. Deelname aan de workshop is mogelijk vanaf 14 jaar.