Volwassenenactiviteiten
Voorjaar 2019

De werkschuit heeft dit seizoen de volgende activiteiten voor volwassenen:

Portretschilderen

Docent:Amanda Poortvliet
Kosten:€ 150 (10 lessen, exclusief materiaalkosten)
Wanneer:
Maandag 09:30 - 12:00, start 28 januari 2019 [Aanmelden]
Maandag 19:30 - 22:00, start 28 januari 2019 [Aanmelden]

Deze cursus is voor beginners met schilderervaring en gevorderden.

Door de eeuwen heen krijgt de schilder die het schilderen van mensen onder de knie had, veel waardering. Het portret schilderen wordt gezien als het meest uitdagende onderdeel van het realistisch schilderen. Zelf een portret schilderen geeft een hoop voldoening. Zeker als je ziet dat de persoon op jouw doek verschijnt. In deze cursus legt Amanda Poortvliet je haarfijn uit hoe je dat kunt bereiken.

- Hoe maak, of kies, je een goede portretfoto om mee te werken.

- Het belang en het maken van een goede schets.

- Mengen van verschillende huidskleuren.

- Wel of niet gedetailleerd schilderen.

In iedere les oefenen we een belangrijk onderdeel van het realistisch schilderen van een portret.

De eerste les(sen) starten we met potlood en papier. Daarna gaan we door met olieverf op papier, paneel of doek. Enige schilder en/of teken ervaring is fijn, de wil om te leren en enthousiasme zijn belangrijker.

Edelsmeden

Docent:Theo van Dieren
Kosten:€ 126 (8 lessen, exclusief materiaalkosten)
Wanneer:
Maandag 19:45 - 22:15, start 28 januari 2019 [Aanmelden]

Deze cursus geeft u de mogelijkheid eeuwenoude technieken die nog steeds actueel zijn te leren en toe te passen. Uw eigen ontwerp zal onder professionele begeleiding uitgroeien tot een volwaardig sieraad. Door edelmetaal (zilver) te zagen, te buigen en te smeden, ontstaat een spannend sieraad, naar uw zelf ontworpen idee. Het solderen is daarbij de belangrijkste techniek, welke vakkundig begeleid en uitgelegd wordt. Daarnaast worden ook het zetten van (edel-)stenen en het gebruik van andere materialen zoals hout en perspex behandeld.

Het afwerken van het sieraad, door verschillende texturen (oppervlaktebewerking) toe te passen geeft uw sieraad de gewenste uitstraling. Heeft u nog meer ideeën, het kan allemaal.

Boortjes, zaagjes en (edel-)materialen zijn voor eigen rekening en kunnen ook via de docent worden besteld; bv. zilver is € 1,60 per gram.

Speksteen objecten

Docent:Ingrid Schoemaker
Kosten:€ 184 (12 lessen, exclusief materiaalkosten)
Wanneer:
Dinsdag 09:30 - 12:00, start 29 januari 2019 [Aanmelden]

Zelf een beeld maken van steen! Het werken in een steen is een leuke uitdaging. Wanneer je dit wil leren, is het snijden in speksteen een goed begin. De steen is 'zacht' en je kunt er gemakkelijk in werken. Door in deze steen te snijden, te raspen, te vijlen en hem te polijsten kan er een prachtig object ontstaan. Speksteen is te verkrijgen in verschillende kleuren. Het werken vanuit een voorbeeld dat wordt meegenomen, bijvoorbeeld een foto, een beeld, een bloem kan het creëren makkelijk maken.

Bij speksteen kan gebruik gemaakt worden van eenvoudig (aanwezig) gereedschap. De mogelijkheid bestaat om op de Werkschuit eventueel speksteen aan te schaffen.

Beeldhouwen - een beeld voor binnen of buiten?

Docent:Ingrid Schoemaker
Kosten:€ 184 (12 lessen, exclusief materiaalkosten)
Wanneer:
Dinsdag 19:30 - 22:00, start 29 januari 2019 [Aanmelden]

De magie van het hakken van een beeld uit steen komt in deze cursus aan bod. Afhankelijk van de soort steen en de bewerking, kunt u een beeld voor binnen- of buitenshuis maken. Het vormgeven, waarbij u in plaats van opbouwen steeds iets weghaalt, is een uitdaging. Het werken vanuit een duidelijk uitgangspunt helpt daarbij. U maakt uw eigen ontwerp, of maakt gebruik van een duidelijk voorbeeld. Bijvoorbeeld een bestaand beeld naar eigen fantasie uitwerken is al heel spannend. Een voorstudie in klei kan ook een goed begin zijn. U wordt individueel begeleid. Er wordt uitleg gegeven over steensoorten, gereedschappen en hoe de juiste sokkel uw beeld presenteert. In de cursus wordt voornamelijk handmatig gewerkt.

Wilt u gereedschap aanschaffen, dan is het advies te wachten tot na de eerste les.

Dikke dame boetseren (workshop) (nieuw)

Docent:Eveline Palmer
Kosten:€ 32 (2 lessen, inclusief materiaalkosten)
Wanneer:
Dinsdag 19:30 - 21:30, start 29 januari 2019 [Aanmelden]

Boetseer een gezellige dikke dame van klei en geef haar met acrylverf een kleurrijk badpak of jurk aan! Ter inspiratie zijn er heel veel voorbeelden aanwezig, waar je een keuze uit kunt maken. De workshop bestaat uit 2 avonden van elk 2 uur. De eerste avond ga je de bol van piepschuim bekleden met sneldrogende klei. De tweede avond ga je het beeldje beschilderen met verf en eventueel opleuken met verschillende materialen, zoals kleine kraaltjes, glittersteentjes enz. Na afloop kan je al je dikke dame mee naar huis nemen.

Sieraden vilten (workshop) (nieuw)

Docent:Marnell van Zoelen
Kosten:€ 25 (1 les, inclusief materiaalkosten)
Wanneer:
Dinsdag 19:30 - 22:00, start 12 februari 2019 [Aanmelden]
Donderdag 13:30 - 16:00, start 14 februari 2019 [Aanmelden]

Gezellig samen iets creatiefs doen? Kom dan alleen, of met vriendinnen de workshop: Sieraad vilten volgen. Vilt ervaring is niet persé noodzakelijk; ook als je nog nooit iets met vilt hebt gedaan is het een leuke kennismaking met dit materiaal en ga je na afloop van de workshop met een uniek vilten sieraad naar huis. De gevorderde viltster kan zich uitleven in het maken van een meer ingewikkeld model sieraad. Er zijn voldoende voorbeelden om uit te kiezen.

FaZenDoo (workshop) (nieuw)

Docent:Anja van Leeuwen
Kosten:€ 30 (2 lessen, inclusief materiaalkosten)
Wanneer:
Dinsdag 19:30 - 21:30, start 19 februari 2019 [Aanmelden]
Dinsdag 19:30 - 21:30, start 30 april 2019 [Aanmelden]

Nieuw: er is een vervolgcursus gepland op 30 april!

In de ontspannende tekenworkshop maak je kennis met het tekenen op de FaZenDoo manier, dit is een combinatie van Fantasie, Zentangle en doodles. FaZenDoo is bijna gedachteloos tekenen zonder doel wat je hoofd leeg maakt en heerlijke rust geeft. Gewoon je fantasie gebruiken en je hand het werk laten doen. In deze korte cursus ga je voelen hoe leuk en ontspannen het tekenen van FaZenDoo is en hoe creatief je eigenlijk onbewust bent. Daarbij gaan we ook inkleuren met ecoline en/of potlood.

Creatief naaien met de machine

Docent:Anja van Leeuwen
Kosten:€ 120 (8 lessen)
Wanneer:
Woensdag 09:30 - 12:00, start 23 januari 2019 [Aanmelden]
Donderdag 19:30 - 22:00, start 24 januari 2019 [Aanmelden]

Voor iedereen die graag kleding wil leren maken of gekochte kleding wat niet goed past, passend maken. Tijdens de cursus maak je aan de hand van bestaande patronen een kledingstuk. Maar niet alleen kleding, we kunnen ook tassen o.i.d. maken. Onder leiding aan de slag met je eigen project, zowel voor de ervaren naaister als voor beginners. Je werkt op je eigen tempo, met je eigen machine en naaispullen.

Tekenen en schilderen

Docent:Lia Oudshoorn
Kosten:€ 154 (10 lessen, exclusief materiaalkosten)
Wanneer:
Woensdag 19:30 - 22:00, start 30 januari 2019 [Aanmelden]

Lia Oudshoorn neemt u mee op ontdekkingsreis tijdens het schilderen. Tijdens deze reis zult u verrast worden door vorm, kleur en verhoudingen. Het bekrachtigen en/of ontwikkelen van uw eigen handschrift en eigenheid vormen in deze cursus het uitgangspunt. Plezier in het schilderen staat voorop. U wordt tijdens de les op individuele manier begeleid. Zowel voor beginners als gevorderden is er ruimte om een eigen ontwikkeling door te maken. Ook komen er tijdens de lessen aspecten aan de orde, zoals compositie, perspectief, kleurenleer, mengen, schetsen, verhoudingen en het goed leren kijken.

Een stilleven, zelfportret of landschap kunnen uitgangspunten voor uw schilderij zijn. Maar u heeft ook de vrijheid om vanuit uw eigen interesse/beleving uw onderwerp te bepalen. Het is mogelijk om zowel realistisch als abstract te schilderen. Er is gelegenheid om langer dan één les aan een schilderij te werken.

(Verf, houtskool, crêpe tape zijn niet aanwezig ,daar dient uw zelf voor te zorgen).

Leer de Werkschuit kennen

Docent:Meerdere docenten
Kosten:€ 85 (6 lessen, inclusief materiaalkosten)
Wanneer:
Woensdag 19:30 - 21:30, start 30 januari 2019 [Aanmelden]

Wil je je eigen artistieke mogelijkheden ontdekken? In deze gevarieerde cursus nemen verschillende docenten je in de vorm van workshops mee en maak je kennis met de cursussen die bij de Werkschuit worden aangeboden. We gaan boetseren, mozaïeken, voegen, glazuren, speksteen bewerken, schilderen en met FaZenDoo aan de slag.

Leer de Werkschuit kennen - vervolg

Docent:Meerdere docenten
Kosten:€ 85 (6 lessen, inclusief materiaalkosten)
Wanneer:
Woensdag 19:30 - 21:30, start 13 maart 2019 [Aanmelden]

Na het afronden van de cursus Leer de Werkschuit kennen, kunt u doorstromen naar de vervolg cursus. In deze cursus gaan we kennis maken met handletteren, papier-maché, textiel-art en het maken van een dikke dame van zelf hardende klei.

Boetseren met klei

Docent:Margot Tepas
Kosten:€ 110 (8 lessen, exclusief materiaalkosten)
Wanneer:
Donderdag 20:00 - 22:00, start 31 januari 2019 [Aanmelden]
Vrijdag 10:00 - 12:00, start 1 februari 2019 [Aanmelden]

In een gezellige ontspannen sfeer wordt op alle mogelijke manieren met klei gewerkt. In deze cursus werkt u met fijne chamotte klei of raku klei. Daarmee kunt u aan de slag om uw eigen object of beeld te maken. U heeft alle vrijheid om zelf te kiezen wat u wilt maken en hoe u, in onderling overleg, wilt werken. U werkt naar eigen ontwerp of aan de hand van een voorbeeld. Er worden geen opdrachten gegeven. Het werk kan op diverse manieren geglazuurd en gedecoreerd worden. Belangrijk is dat u met plezier werkt.

De cursus is voor beginners en gevorderden.

Fotocursus met praktijk

Docent:
Kosten:€ 76 (6 lessen, exclusief € 15 documentatie)
Wanneer:
Zaterdag 09:30 - 11:30, start 2 februari 2019 [Aanmelden]

In deze praktijkgerichte fotocursus neemt de docent u mee in de veelzijdige wereld van de fotografie. U maakt kennis met de verschillende functies van de camera zoals diafragma, sluitertijd en isowaarden en leert hoe u deze inzet om creatieve ideeën vorm te geven. De theorie beoefent u onder leiding van de docent meteen in de praktijk. In de nabespreking van uw foto's komen allerlei zaken rondom compositie en beeldvoering veelvuldig aan bod. U kunt in principe met iedere willekeurige digitale camera (wel met diafragma- en sluitertijdvoorinstellingen), deelnemen aan deze cursus.