Volwassenenactiviteiten
Voorjaar 2021

De werkschuit heeft dit seizoen de volgende activiteiten voor volwassenen:

Edelsmeden

Docent:Theo van Dieren
Kosten:€ 162 (10 lessen, exclusief materiaalkosten)
Wanneer:
Maandag 19:45 - 22:15, start 25 januari 2021 [Aanmelden]

Deze cursus geeft u de mogelijkheid eeuwenoude technieken die nog steeds actueel zijn te leren en toe te passen. Uw eigen ontwerp zal onder professionele begeleiding uitgroeien tot een volwaardig sieraad. Door edelmetaal (zilver) te zagen, te buigen en te smeden, ontstaat een spannend sieraad, naar uw zelf ontworpen idee. Het solderen is daarbij de belangrijkste techniek, welke vakkundig begeleid en uitgelegd wordt. Daarnaast worden ook het zetten van (edel-)stenen en het gebruik van andere materialen zoals hout en perspex behandeld.

Het afwerken van het sieraad, door verschillende texturen (oppervlaktebewerking) toe te passen geeft uw sieraad de gewenste uitstraling. Heeft u nog meer ideeën, het kan allemaal.

Boortjes, zaagjes en (edel-)materialen zijn voor eigen rekening en kunnen ook via de docent worden besteld; bv. zilver is € 1,60 per gram.

Beeldhouwen - een beeld voor binnen of buiten?

Docent:Ella de Nijs
Kosten:€ 184 (12 lessen, exclusief materiaalkosten)
Wanneer:
Dinsdag 09:30 - 12:00, start 26 januari 2021 [Aanmelden]

In deze cursus gaan we een beeld hakken uit steen. Afhankelijk van de soort steen en de bewerking, kunt u een beeld voor binnen- of buitenshuis maken. Het vormgeven, waarbij u in plaats van opbouwen steeds iets weghaalt, is een uitdaging. Het werken vanuit een duidelijk uitgangspunt helpt daarbij. U maakt uw eigen ontwerp, of maakt gebruik van een duidelijk voorbeeld. Bijvoorbeeld een bestaand beeld naar eigen fantasie uitwerken. Eerst een voorbeeld van klei maken kan ook een goed begin zijn. U wordt individueel begeleid. Er wordt uitleg gegeven over steensoorten, gereedschappen. In de cursus wordt voornamelijk handmatig gewerkt. De cursus is voor beginners en gevorderden.

Wilt u gereedschap aanschaffen, dan adviseren wij u te wachten tot na de eerste les.

Dikke dame boetseren (workshop)

Docent:Anja van Leeuwen
Kosten:€ 35 (2 lessen, inclusief materiaalkosten)
Wanneer:
Dinsdag 19:30 - 21:30, start 26 januari 2021 [Aanmelden]

Boetseer een gezellige dikke dame van klei en geef haar met acrylverf een kleurrijk badpak of jurk aan! Ter inspiratie zijn er veel voorbeelden aanwezig, waar je een keuze uit kunt maken. De workshop bestaat uit 2 avonden van elk 2 uur. De eerste avond ga je de bol van piepschuim bekleden met sneldrogende klei. De tweede avond ga je het beeldje beschilderen met verf en eventueel opleuken met verschillende materialen, zoals kleine kraaltjes, glittersteentjes enz. Na afloop kan je je dikke dame gelijk mee naar huis nemen. En niet alleen dikke dames boetseren maar bijv. dikke kip of een kikker is ook mogelijk.

FaZenDoo (workshop)

Docent:Anja van Leeuwen
Kosten:€ 32 (2 lessen, inclusief materiaalkosten)
Wanneer:
Dinsdag 19:30 - 21:30, start 9 februari 2021 [Aanmelden]

In de ontspannende tekenworkshop maak je kennis met het tekenen op de FaZenDoo manier, dit is een combinatie van veel fantasie en helemaal zen bezig zijn met doodles en tangles. FaZenDoo is bijna gedachteloos tekenen zonder doel wat je hoofd leeg maakt en heerlijke rust geeft. Gewoon je fantasie gebruiken en je hand het werk laten doen. In deze korte cursus ga je voelen hoe leuk en ontspannen het tekenen van FaZenDoo is en hoe creatief je eigenlijk onbewust bent. Dingen uit te proberen, te experimenteren en dat er geen goed of fout bestaat. We gaan ook inkleuren met ecoline, potlood, stift enz.

Mixed media schilderij

Docent:Anja van Leeuwen en Femke Lania
Kosten:€ 40 (2 lessen, inclusief materiaalkosten)
Wanneer:
Dinsdag 19:30 - 21:30, start 2 maart 2021 [Aanmelden]

In deze workshop gaan we een schilderij op canvas maken met verf in combinatie met andere materialen, denk aan kantjes, bandjes, papier, draad, enz.

Maak een originele mozaïek schaal (workshop)

Docent:Judith
Kosten:€ 40 (1 les, incl. materiaalkosten)
Wanneer:
Dinsdag 19:30 - 22:00, start 26 januari 2021 [Aanmelden]

Tijdens deze workshop maak je een originele mooie schaal. Iedereen kan deze schaal maken; zeker weten dat jij met een mooie blikvanger naar huis gaat. Een leuke, gezellige maar vooral ontspannen creatieve bezigheid. De stenen worden op de schaal gelijmd, je hoeft niet te knippen. De lijm moet 24 uur drogen. Daarna word de schaal door mij gevoegd met donker of licht voegsel naar keuze. Je kunt de schaal dan later ophalen. Tenzij je liever zelf voegt, dan krijg je voegsel mee naar huis.

Mozaïeken

Docent:Judith
Kosten:€ 120 (8 lessen, exclusief materiaalkosten)
Wanneer:
Dinsdag 19:30 - 21:30, start 2 februari 2021 [Aanmelden]

In een gezellige ontspannen sfeer leer je de eeuwenoude techniek van het mozaïeken. Tijdens de cursus kun je met verschillende materialen werken, bijvoorbeeld met keramische tegels, (vintage) serviesgoed en glasmozaïek. Tijdens de workshop blikken we af en toe terug in de historie van het mozaïeken en staan we stil bij verschillende legvormen. We aan de slag met de verschillende technieken, het gebruik van verschillende lijmsoorten en uiteindelijk het voegen van je werkstuk. Een mooi mozaïek maken kost tijd. Afhankelijk van je gekozen ondergrond, detailniveau en vaardigheid, maak je een of meerdere werkstukken tijdens de cursus. Deze cursus biedt je een goede start en voldoende kennis om zelf thuis aan de slag te gaan. Mozaïek materialen en ondergronden kunnen tijdens de cursus aangeschaft worden bij de docent. Meenemen van eigen materiaal graag alleen na overleg met de docent.

Boetseren met klei

Docent:Margot Tepas
Kosten:€ 115,50 (8 lessen, exclusief materiaalkosten)
Wanneer:
Woensdag 10:00 - 12:00, start 27 januari 2021 [Aanmelden]
Donderdag 20:00 - 22:00, start 28 januari 2021 [Aanmelden]
Vrijdag 10:00 - 12:00, start 29 januari 2021 [Aanmelden]

In een gezellige ontspannen sfeer wordt op alle mogelijke manieren met klei gewerkt. In deze cursus werkt u met fijne chamotte klei of raku klei. Daarmee kunt u aan de slag om uw eigen object of beeld te maken. U heeft alle vrijheid om zelf te kiezen wat u wilt maken en hoe u, in onderling overleg, wilt werken. U werkt naar eigen ontwerp of aan de hand van een voorbeeld. Er worden geen opdrachten gegeven. Het werk kan op diverse manieren geglazuurd en gedecoreerd worden. Belangrijk is dat u met plezier werkt.

De cursus is voor beginners en gevorderden.

Leer de Werkschuit kennen

Docent:Meerdere docenten
Kosten:€ 120 (8 lessen, inclusief materiaalkosten)
Wanneer:
Woensdag 19:30 - 21:30, start 27 januari 2021 [Aanmelden]

Wil je je eigen artistieke mogelijkheden ontdekken? In deze gevarieerde cursus nemen verschillende docenten je in de vorm van workshops mee en maak je kennis met de cursussen die bij de Werkschuit worden aangeboden. We gaan boetseren, mozaïeken, voegen, glazuren, handletteren, schilderen, mixed media en met FaZenDoo aan de slag.

Tekenen en schilderen

Docent:Lia Oudshoorn
Kosten:€ 162 (10 lessen, exclusief materiaalkosten)
Wanneer:
Woensdag 19:30 - 22:00, start 27 januari 2021 [Aanmelden]

Lia Oudshoorn neemt u mee op ontdekkingsreis tijdens het schilderen. Tijdens deze reis zult u verrast worden door vorm, kleur en verhoudingen. Het bekrachtigen en/of ontwikkelen van uw eigen handschrift en eigenheid vormen in deze cursus het uitgangspunt. Plezier in het schilderen staat voorop. U wordt tijdens de les op individuele manier begeleid. Zowel voor beginners als gevorderden is er ruimte om een eigen ontwikkeling door te maken. Ook komen er tijdens de lessen aspecten aan de orde, zoals compositie, perspectief, kleurenleer, mengen, schetsen, verhoudingen en het goed leren kijken.

Een stilleven, zelfportret of landschap kunnen uitgangspunten voor uw schilderij zijn. Maar u heeft ook de vrijheid om vanuit uw eigen interesse/beleving uw onderwerp te bepalen. Het is mogelijk om zowel realistisch als abstract te schilderen. Er is gelegenheid om langer dan één les aan een schilderij te werken.

(Verf, houtskool, crêpe tape zijn niet aanwezig ,daar dient uw zelf voor te zorgen).

Mixed media (nieuw)

Docent:Lenie de Haas
Kosten:€ 72,50 (4 lessen, inclusief materiaalkosten)
Wanneer:
Donderdag 19:30 - 22:00, start 28 januari 2021 [Aanmelden]

In deze cursus leer je hoe je met bladeren, theezakjes en natuurlijke verfstoffen prachtige prints kunt maken op stof en papier. In de daarop volgende avonden verwerk je deze resultaten tot art journal bladzijde, opbergmapje voor je scraps of hand gebonden boekjes met omslag naar eigen ontwerp. Een boeiende serie activiteiten met ecoprint, paper lamination, naaien met de hand of machinaal, tekenen, schilderen, collage, boekbinden, .... Mixed media dus!

Fotocursus met praktijk

Docent:
Kosten:€ 100 (6 lessen, inclusief € 15 documentatie)
Wanneer:
Zaterdag 09:30 - 11:30, start 30 januari 2021 [Aanmelden]
Let op:donderdagavond 25-02 van 19:30 - 21:30 in Amsterdam centrum! laatste les op 27-02.

Basis fotografiecursus - leer je camera kennen

Heb je er ook genoeg van dat de leuke foto die je in je hoofd hebt er compleet anders uitziet op je prachtige dure camera? Zet jij de instellingen ook maar op automatisch omdat je verder eigenlijk niet zo goed weet hoe ’t werkt? Dan is deze cursus wellicht iets voor jou! In een gezellige en ontspannen setting zal je in 6 lessen ontdekken waar je camera allemaal toe in staat is (en jij dus ook!).

Het doel van deze praktijkgerichte cursus: Het beter leren kennen van jouw camera zodat je deze manueel (handmatig) kunt gaan bedienen. Je maakt kennis met de verschillende functies van de camera zoals diafragma, sluitertijd en isowaarden. De docent zal uitleg geven over de theorie, waarna geleerde kennis meteen toegepast kan worden in de praktijk. We doen verschillende opdrachten binnen en buiten en bespreken de foto’s na. In de nabespreking van jouw foto's komen onder andere verschillende vormen van belichten en compositie aan bod. Ook wordt er kort aandacht gegeven aan diverse manieren van nabewerken.

Benodigdheden voor deze cursus: camera waarbij de instellingen diafragma, sluitertijd, iso) handmatig bediend kunnen worden. Deze cursus is voor de beginnende fotograaf maar is zeker ook interessant voor de wat meer gevorderden.

Vervolgcursus fotografie

Docent:
Kosten:€ 100 (6 lessen, inclusief € 15 documentatie)
Wanneer:
Zaterdag 12:00 - 14:00, start 30 januari 2021 [Aanmelden]
Vervolgdata:Zaterdag 13-02, 20-02, 27-02 in Aalsmeer
Vervolgdata:Zaterdag 06-02 19:30 - 21:30 in Amsterdam centrum
Vervolgdata:Dinsdag 23-02 19:30 - 21:30 in De Zaanse Schans

Leer de mogelijkheden van je camera nog beter kennen en ontwikkel jezelf op fotografiegebied! In deze vervolg cursus fotografie gaan we dieper in op compositie, macrofotografie en het gebruik van de flitser. Ook zal er aandacht besteed worden aan straatfotografie. Theorie en praktijk wisselen elkaar af en er is ruimte voor het stellen van vragen en het geven van persoonlijk advies. Daarnaast maakt iedere deelnemer thuis een fotoserie over een onderwerp naar eigen keuze en kan deze serie besproken worden tijdens de laatste les. Dit alles zal plaatsvinden in een ontspannen setting waarbij aangesloten wordt bij de verschillende niveaus van de cursisten. De cursus is geschikt voor iedere fotograaf die zijn camera handmatig kan bedienen of de Basiscursus Fotografie heeft gevolgd.

Benodigdheden voor deze cursus: Camera waarbij de instellingen (diafragma, sluitertijd, iso) handmatig bediend kunnen worden.

Tijdens de macroles kunnen hulpstukken zoals tussenringen of voorzetlenzen gebruikt worden. Deze kunnen eventueel besteld worden bij de docent tijdens de 1e les.

Porselein stippen (workshop)

Docent:Judith
Kosten:€ 25 (1 les, inclusief materiaalkosten)
Wanneer:
Zaterdag 13:00 - 15:30, start 23 januari 2021 [Aanmelden]

Tijdens de basisworkshop porselein stippen maak je kennis met deze techniek en maak een of twee kunstwerkjes op porselein. In deze workshop leer je de basis om je nieuwe hobby zelfstandig uit te voeren, want pas op, dit is een verslavende bezigheid. Straks tover je ieder schaaltje, bordje of ander serviesgoed om tot een kleurrijke creatie. Je kunstwerkje kan na de workshop direct mee naar huis, waar je het na het drogen, zelf kunt afbakken in een keukenoven (je krijgt uiteraard afbakinstructies mee).

Eventueel extra porselein en gereedschap voor eigen gebruik is verkrijgbaar bij de docent.

Deelname aan de workshop is mogelijk vanaf 14 jaar.

Themaworkshop porselein stippen Valentijn/Pasen

Docent:Judith
Kosten:€ 25 (1 les, inclusief materiaalkosten)
Wanneer:
Zaterdag 14:00 - 16:30, start 6 februari 2021 [Aanmelden]
Zaterdag 14:00 - 16:30, start 20 maart 2021 [Aanmelden]

Tijdens deze (vervolg) workshop porselein stippen, leer je de stiptechniek breder toepassen en maak een of twee kunstwerkjes op porselein met behulp van leuke sjablonen. Heb je nog nooit gestipt, geen probleem, dan stip je bijvoorbeeld eerst een schoteltje zonder gebruik te maken van sjablonen om een beetje in te komen. Na het volgen van deze workshop tover je ieder schaaltje, bordje of ander serviesgoed om tot een kleurrijke creatie, voor jezelf of als cadeau voor je dierbaren. Je kunstwerkje kan na de workshop direct mee naar huis, waar je het na het drogen, zelf kunt afbakken in een keukenoven (je krijgt uiteraard afbakinstructies mee). Eventueel extra porselein en gereedschap voor eigen gebruik is verkrijgbaar bij de docent.

Deelname aan de workshop is mogelijk vanaf 14 jaar.